Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Истински пример за безрезервна любов към своя домашен любимец на един от клиентите ми.

Какво представлява връзката между човек и куче, усетете нейния вкус!
03.12.2011

от Бо Брок - Доктор по ветеринарна медицина

списание "Новини от ветеринарномедицинската практика"

 

 Познавам хора, които купуват фунийка със сладолед на своите домашни любимци, преди да ги доведат на преглед в моя кабинет. Сред моите пациенти съм виждал животни с лакирани нокти, кучета с пиърсинг на ушите, котки с позлатени зъби, кучета с ролки на козината. Идвали са много животни облечени в различни пуловери, кон със стъклено око, имало е и специални легла за котки в спални вагони и каюти, домашни любимци с разнообразни татуировки...Виждал съм дори изкуствен тестис поставен в скротума, за да не изглежда празен. Имал съм и случаи, при които на животни от мъжки пол им е направена вазектомия, а на тези от женски пол е извършена операция за стерилизация, за да може да продължат да се радват на полов живот, без да настъпи бременност. Виждал съм инвалидни колички за дакели, които са с парализирани крайници, контактни лещи за възрастни кучета с нарушено зрение, ловджийски кучета, които са обути с маратонки за тенис - мога да изброявам и изброявам - още много подобни примери. Но никога не съм виждал нещо подобно като това, което видях преди няколко години!

  В моята клиника дойде жена със следното оплакване: "Това куче просто не може да дъвче храната си?!". Кучето й беше едър булдог, на който постоянно му течаха лиги. На пръв поглед не можеше да се каже, че страда от нещо. Кучето просто си стоеше, пъхтеше и олигавяше всичко около себе си. Дребната женица, която го доведе, очевидно обожаваше този лигав, малък разбойник. В очите й - буквално - се четеше ужас. Изглеждаше, че това куче от порода Старо Английски Булдог на име "Буле" (бел. ред. дума от яванския език (остров Ява), която означава "бял човек", а също и "албинос".) от известно време не можеше да се храни. Когато попитах жената, според нея какво му е на кучето, тя само поклати глава и каза: "От около три седмици  не може да дъвче ". Този малък разбойник беше дебел и имаше наперен вид, и определено не можеше да се каже, че е изкарал три седмици без храна. Освен това, защо тази жена е чакала цели три седмици, за да го доведе, щом смята, че нещата са  зле?!

Докато преглеждах челюстите на тази "фабрика за слюнки", стопанката му възкликна: "Нещо много лошо е станало с дъвкателната му система!". Колкото по-обстойно преглеждах животното, толкова по-ясно ставаше, че една от челюстните кости на Буле е разместена. Когато затвореше устата си, горните и долните му зъби не можеха да образуват нормална захапка.

 Бях удивен! Как този дебеланко беше изкарал толкова дълго време, без да  дъвче? Обаче, можеше да ближе! И то как ближеше само! Езикът му беше малко по-широк от десет сантиметра, а дължината му сигурно беше близо 25 сантиметра и обичаше постоянно да го използва.

 През цялото време докато го преглеждах, кучето ближеше носа и лицето ми. Накъдето и да се обърнех, той изваждаше от устата си това "нещо" и хубаво олигавяше бузата ми. Когато приключих прегледа, имах кучешка слюнка и лиги върху мустаците, навсякъде по очилата ми, в двете ноздри, в ушите и по цялата глава.

 Докато размишлявах върху състоянието на кучето, попитах жената: "Как успяхте да предпазите това куче от пълно изтощение и глад?".

 Ето какво отговори тя.:

"В началото се надявах, че той ще се оправи от само себе си. Когато за първи път забелязах, че не може да дъвче, си помислих, че ще му мине, но това не стана. Просто не можех да стоя така и да го гледам как лапва парче храна и после го изплюва, нездъвкано. Тогава реших, че аз бих могла да дъвча вместо него, докато се оправи. Аз ще сдъвквам неговата храна и после ще му я давам. Той пак щеше да изплюва част от нея, но щеше да може да преглъща по-голямата част.

 Буквално бях втрещен от мисълта, че през последните три седмици тази дребна женица е сдъвквала всяка хапка от храната на булдога Буле. Сигурно тя е дъвчела известно време, след което я изплювла в ръката си - преди да я напъха в гърлото му. Опитах се да си представя всичко това, докато жената продължаваше да разказва.

"Не мисля, че на Буле му прави впечатление, че първо аз сдъвквам храната му", каза жената. Но Доктор Брок, не се безпокойте! Аз много добре зная, че не трябва да му давам храна за хора?! Преди много време Вие ми казахте, никога да не храня Буле с храна за хора. Така че аз сдъвквах неговата храна за кучета с надеждата, че в нея има всичко необходимо, за да може той да се чувства добре".

 Добре де, какво бихте направили вие при това положение? Имате ли представа колко кучешка храна трябва да сдъвчете на ден, за да може да подържате в добра форма един булдог, който тежи близо 23 килограма?! А можете ли да се представите да правите това в продължение на три седмици? Как ли е миришел дъхът на тази жена? Защо, просто не е купила консерви с кучешка храна Мислех да намеря купа с кучешка храна и да помоля жената да ми покаже цялата процедура, но се отказах, защото гледката би била отблъскваща за всички.

Наместихме челюста на "Стария” Буле и той се оправи напълно.

Смятам, че това е най-яркият пример за отдаденост на стопанин към неговия домашен любимец, на който аз съм бил свидетел!

.........................

доктор Брок притежава - Ветеринарна клиника - Брок в град Ламеса, щат Тексас