Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Здраво куче, срещу 10 000 щатски долара.

Предизвикателството при поставянето на една сложна диагноза и ползата за собственика със застраховка „Ветеринарномедицински грижи“.
18.12.2011

 

  Кристин Гоуен най-малко очакваше подобно развитие след прегледа на своя домашен любимец, седемгодишният Лабардор ретривър Шелби, когато през януари 2010-а година я заведе на лекар с оплакване от кашлица. След като й е поставена диагноза инфекциозен трахеобронхит, известен като "кучешка кашлица"( заразно заболяване в резултат на контакт с други кучета), предписани са й лекарства и стопанката й е разговаряла няколоко пъти след това с лекуващия лекар. Състоянието на Шелби не само не се подобрява, но се влошава. Като служител в компания от град Бри, щата Калифорния, специализирана в сферата на застраховките на домашни любимци (Veterinary Pet Insurance Co.) - стопанката Гоуен е запозната с много ветеринарномедицински случаи, при които състоянието на болните животни се оказва много по-серизоно, отколкото е изглеждало първоначално. Поради това тя и нейното семейство започват да се притесняват за кучето.

  Ветеринарният лекар на Шелби прави няколко рентгенови снимки и така започва една Одисея от разходи за лечението възлизащи на над десет хиляди долара.

  До този момент Шелби не е получавала травми и не е била болна от заболявания на сърдечно-съдовата или дихателната система. Лабардор ретривърът скоро не е бил воден на училище на открито за кучета, в хотел за домашни любимци или в салон за обезпаразитяване и грижи за козината. Кучето изглеждало енергично и с добър апетит. Стопанката му, обаче, се притеснила, че то диша по особен начин, поема си бавно и дълбоко въздух и от врме на време кашля. При прегледа не било установено дали Шелби е болна. Все пак, на лекаря му направило впечталение, че дихаталената й честота е 28 движения за минута, а сърдечната й честота - 90 удара в минута. 

    ДИАГНОЗА

 Седмица по-късно Шелби била заведена по спешност при ветеринарния лекар. Тя очевидно била в състояние на респираторен дистрес.( остра белодробна недостатъчност), със силно учестено дишане (тахипния) и намалена функция на десния бял дроб. Направени й били още рентгенови снимки, от които се видяло, че в гръдната й кухина има въздух, по-ясно изразен в дясната половина. Лекарят не установил други патологични изменения. Първоначална диагноза е че Шелби е развила спонтанен пневмоторакс (събиране на въздух между белите дробове и гръдната стена).Докато травматичният пневмоторакс засяга кучетата сравнително често, то спонтанният пневмоторакс се среща много рядко. На Шелби е поставена упойка торбутрол и пункция на гръдния кош. От гръдната й кухина са изтеглени 1385 кубични сантиметра въздух. Поставена й е кислородна маска и в продължение на едно денонощие е под медицинско наблюдение.На следващата вечер изглеждало, че състоянието й се подобрява. Направени били, нови рентгенови снимки. От тях станало ясно, че в плевралното пространство се събрал отново много въздух. На кучето е направена нова пункция и са отстранени още 1200 кубични сантиметра въздух. Тя е оставена под медицинско наблюдение в клиниката за още една нощ. Кислородната й маска, обаче, е свалена. На следващата сутрин Шелби е изписана за домашно лечение. Лекуващият ветеринарен лекар е категоричен, че кучето трябва да си почива и стопанката му трябва да следи ритъма на неговото дишане.

ЛЕЧЕНИЕ

 До следобеда на същия ден състоянието на Шелби се влошава. Тя не може да легне и дишането й е силно затруднено. Приета е във ветеринарна болница за спешни случаи. Там е интубирана и й извършват компютърно-томографско изследване. Чрез него е установено наличието на образувание под формата на въздушно мехурче върху дорзалната (задната) част на левия каудален (долен,) лоб (дял) на белия дроб. Лекарите препоръчват животното да бъде оперирано веднага. Хирург прилага оперативна намеса от типа median sternotomy (операция за "отваряне" на гръдната кухина) и достига до белите дробове на Шелби. Така вижда, че върху задната част на левия бял дроб (caudal dorsal left lung) се е образувал въздушен мехур. Направен е разрез на белия дроб и цялата му тъкан е проверена за наличието на джобове с въздух или течност (leaks). След това е интубирана и гръдният кош е затворен от хирурга. По време на операцията са били установени и още няколко туморни образувания по меките тъкани на Шелби (по-късно са диагностицирани като мастно-клетъчни тумори). Те също са отстранени по оперативен път и им е направена биопсия ( изследва се причината за промяната на клетките и колко дълбоко е тяхното разпространение в тъканта).

ЗА И ПРОТИВ МЕТОДА НА ЛЕЧЕНИЕ

 Сред специалистите съществува спор дали при случаите на спонтанен пневмоторакс трябва да бъде прилагана хирургична намеса. В подкрепа на хирургичната намеса са резултатите от изследване, при което са разгледани 64 случая в периода от 1986-а до 1991-а година. Според проучването броят на кучетата, които са развили отново болестта след като са били оперирани, е много по-малък (3 %) в сравнение с този на животните, които са били лекувани само с медикаменти (50 %). Броят на смъртните случаи при тези, които са били подложени на хирургична намеса, също е много по-малък (12 %) срещу 54 % при кучетата, които са подлагани само на медикаментозно лечение. Същото изследване показало, че при 34 от 36 кучета, които са били оперирани, е установено категорично, че има патологично изменение на тъканта на вътрешни органи. При повечето от тези пациенти са открити образувания в областта на белите дробове - мехури, пълни с въздух.  

БЪРЗИ СЪВЕТИ

Внимавайте за признаци за развитието на спонтанен пневмоторакс при вашето куче дори и то да не е претърпяло травми, и дори да не е проявило симптомите, които са характерни за болестта. Ето каква е вероятността кучето ви да развива спонтанен пневмоторакс, ако проявава следните клинични симптоми:

Диспнея (задух, затруднено дишане): 70 %

Анорексия:                                                  42 %

Тахипния (учестено дишане):                22 %

Кашлица:                                                    20 %

Повръщане:                                               17 %

 ЩАСТЛИВ КРАЙ

  Тази история има щастлив край. След пет дни лечение в специализирана болница Шелби се завръща вкъщи и накрая се възстановява напълно. Всъщност, каква е ролята на застраховката "Домашен любимец" VPI POLICY -  Veterinary Pet Insurance при този случай? Ето какво пише Гоуен - стопанката на Шелби след всичко, което се е случило с нейното куче:

"Стряскаща е мисълта, че вашият многообичан домашен любимец е подложен на операция, при която отварят гръдния му кош. На всичко отгоре, ветеринарният лекар ни погледна със съпруга ми в очите и направо ни заяви, че спасяването на живота на Шелби ще струва около десет хиляди щатски долара. Да продължим ли с лечението? Изобщо не се замислих преди да взема решение?! Не само защото имах десет хиляди долара в банката, но и понеже Шелби имаше Ветеринарномедицинска застраховка Домашен любимец (Veterinary Pet Insurance) откакто навърши три месеца. Аз знаех, че ще ни възстановят част от парите за операцията. Знаех и, че моето здраво и енергично седемгодишно кученце има още много, много хубави дни пред себе си и си струват всички усилия то да бъде спасено."

 В края на краищата сметката за дигностика и лечение на пневмоторакс и допълнителното отстраняване на мастно-клетъчните тумори възлиза на 11 778 щатски долара. От тях застрахователите възстановяват на Гоуен 8 091 щатски долара. Важно е, стопаните на домашни любимци да внасят застрахователна премия, която могат да си позволят, (но и която да бъде достатъчна, за да покрие евентуалните разходи при настъпването на застрахователно събитие. При този случай месечната вноска по застраховката на Шелби е била по 41 щатски долара на месец (в допълнение може да бъдат заплащани пожелание по още 12 долара на месец за покриване на разходи за рутинни прегледи на домашния любимец при ветеринарен лекар (wellness coverage). Здравните застраховки за домашни любимци дават възможност на стопани като Гоуен да направят най-добрия избор, чрез който да гарантират ветеринарномедицинските грижи за тях. Позволяват им да вземат решения като се съобразяват преди всичко с нуждите на своите домашни любимци и съветите на ветеринарните лекари, а не толкова с това- колко би струвало едно евентуално лечение на любимците им. Слогъна на застрахователната компания звучи така; “Долар на ден и няма проблем”

Специалистите в областта на ветеринарната медицина може да бъдат много полезни на собствениците на домашни любимци като ги съветват - как най-добре да похарчат парите, които отделят за здравето на своите любимци. Особено сега, в тази трудна икономическа среда. Дали чрез ветеринарномедицинска застраховка за домашни любимци или чрез кредит за покриване на разходите за здравни грижи, или чрез комбинация от двете възможности, финансовото планиране е ключово при вземането на решение - как да бъдат осигурени най-добрите здравни грижи за всеки домашен любимец.

Автор на материла е доктор Янг, която е маркетингов директор във

"Ветеринарномедицински застраховки за домашни любимци" АД (Veterinary Pet Insurance Co.). Член на борда на директорите на American Association of Corporate and Public Practicing Veterinarians (Американска асоциация на заетите във ветеринарномедицинските корпоративни и общински практики).

Шелби, седемгодишен Лабардор,

който се възстанови напълно след прекаран спонтанен пневмоторакс