Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

В ЩАТА ХАВАЙ ВЛИЗА ЗАКОН ЗА ПРОДАЖБА НА КУЧЕТА САМО С “ГАРАНЦИОННА КАРТА”

Оформя се термин "Негодно за продажба"
19.03.2012

 “Комисията по въпросите на икономическото възстановяване и развитие” към Камарата на представителите на Законодателното събрание на Хавай  обсъди законопроект 2161 от законодателството на щата.

Съгласно законопроекта магазините за домашни любимци и развъдниците за кучета на Хаваите ще могат да продават само кучета, които са снабдени със своеобразна “гаранционна карта”. Изискването касае субектите, които са продали поне две кучила през изминалата година.

 Всеки, който е закупил куче, ще има право в рамките на десет дни от сделката да поиска му бъдат върнати парите. Той ще има това право, ако докаже, че по време на сделката животното е било “негодно за продажба”. Купувачът ще може да избира. Той ще може да върне кучето на търговеца и да си получи обратно парите. Ако желае, ще може да го замени за друго куче на подобна цена. Клиентът ще има право и да задържи животното. Тогава ще може да поиска финансова компенсация за разходите по лечението на кучето или за опитите то да бъде излекувано. Сумата, която ще му бъде възстановена, няма да може да надхвърля тази, която е платил за животното.

 Купувачите може да поискат да им бъдат възстановени пари, ако разполагат със съответното ветеринарномедицинско заключение. То трябва да бъде издадено в рамките на десет работни дни от продажбата. Чрез него трябва да бъде доказано, че кучето е било болно по време на закупуването му от зоомагазина. Ако животното е починало, трябва да бъде посочено, че причината е заболяване или други обстоятелства, които са възникнали преди или по време на продажбата.

 Законопроект 2161 изисква от продавачите в момента на сделката да предоставят на купувача здравно досие на кучето. В него трябва да бъдат посочени история на заболяванията и неговия произход. Продавачът ще бъде длъжен да даде на купувача ветеринарномедицински сертификат. В него трябва да бъде посочено, че кучето не е носител на заразна или друга болест, или на  наследствени дефекти. Продавачите може да съобщят на купувачите за всички изменения в здравословното състояние на животното, които са им известни.  Така купувачът няма да може да претендира за обезщетение на по-късен етап.

 Ако той настоява за обезщетение, тогава ще трябва да свърже продавача с ветеринарния специалист, който е прегледал кучето. Това трябва да стане не по-късно от два дни след прегледа. В рамките на пет работни дни от него купувачите трябва да предоставят на продавача и писмено копие от ветеринарномедицинското заключение. Новите собственици на кучето трябва да му осигурят лечението, което е препоръчал ветеринарният лекар. Само така ще могат да претендират за покриване на разходите.

 Продавачът ще може да оспори иска за обезщетение. В рамките на два работни дни откакто е бил уведомен за него, той има право да поиска кучето да му бъде доведено. Тогава може да наеме за своя сметка ветеринарен специалист. Целта е той да потвърди или отхвърли ветеринарномедицинското заключение, което представя ищеца. Кучето може да не бъде доведено при продавача, ако е хоспитализирано. Тогава ветеринарният лекар, който го наблюдава, трябва да предостави цялата информация по случая.

Ако продавачът не предприеме тези действия, то той се задължава в рамките на 14 работни дни да възстанови на купувача цената, която е платил.

  Законопроект 2161 предвижда изисквания и при продажба на кучета, които може да бъдат регистрирани, че са с доказан произход. При тези случаи продавачите трябва да предоставят на купувачите необходимите документи. Това трябва да стане в срок до 120 дни от продажбата. В противен случай купувачът има право да върне кучето и да си поиска парите. Той може и да не върне животното. Тогава ще има право на половината от сумата, която е платил.

 Зконът ще влезе в сила на 1 януари 2013-а година. С него се въвеждат и гражданскоправни санкции за продавачите  на кучета в щата Хавай.

Щата Мериленд също обсъжда подобен законопроект! Причините са зачестилите съдебни дела и липсата на законодателство по казусите. Съществените разлики са че срокът за рекламация е 21 дни плюс допълнителни 14 за някои заболявания и задължителното условие за "етикет" на кучето в зоомагазина съдържащ производител, дата на раждане и порода ако е известна.

В България подобен закон едва ли ще е в сила преди 2018 година.

                                                                                                          снимки; shutterstock