Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

КЪРЛЕЖИ: МИТОВЕ СРЕЩУ ФАКТИ

НЯКОЛКО СЪВЕТА КЪМ СТОПАНИТЕ НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ + снимки
24.05.2012

 “Да премахнем кърлеж като го нагреем с огънче или го намажем с мазнина и алокохол са бабешки измишльотини. Всъщност, по този начин може да раздразните кърлежа и той да зарази вашия домашен любимец с вируса на Лаймска болест.”. Това твърди доктор Джули Кларк-Блаунт, собственик на ветеринарна клиника “Лоръл Оукс” в Кингсленд, щата Джорджия.  Представяме ви някои указания към стопаните на домашни любимци и как правилно да премахват кърлежите. Авторите на упътването развенчават и някои от най-популярните заблуди  по отношение на кърлежите.

Митове срещу факти:

 Кърлежите, които са носители на различни болести, представляват риск за здравето както на хората, така и на кучетата, независимо от това къде живеете. Запознати ли сте с митовете и фактите около кърлежите? В уеб страницата DogsAndTicks.com  са представени някои от най-популярните митове за кърлежите. Тази информация ще ви помогне да предпазите вашите домашни любимци.

 

Мит №1: Най-добрият начин да премахнем кърлеж е като го нагреем с огънче,  както и да го намажем с мазнина  или лак за нокти.

Факт: Нито един от тези начини няма да ви помогне да извадите кърлежа. Всъщност, чрез тях може да го раздразните и той да повърне в раната повече болестотворни бактерии и вируси. Така рискът от инфекция се повишава дръстично. Най-добрият начин да извадите кърлеж е като го хванете с пинсети. И то трябва да хванете колкото може по-голяма част от тялото, което се показва над кожата на приемника. След това издърпвате кърлежа с бързо движение. По време на тази процедура трябва да носите  ръкавици. След като извадите кърлежа, промивате със тоалетен сапун и вода раната от ухапването и кожата около нея . Унищожете кърлежа като го потопите в алкохол или го хвърлите в тоалетната и пуснете водата.

 

Мит №2: Лаймската болест е единствената, която кърлежите могат да предават едновременно на кучетата и на хората.

Факт: Лаймската болест е най-известната и често срещана болест, която се предава от кърлежите. Съществуват, обаче, много други заболявания, който кърлежите пренасят и могат да предават и на кучета, и на хора. Сред тях са петнистият тиф (Тази болест е разпространена в района на Скалистите планини в Съединените Щати, но и в много други райони на Северна Америка и света.), анаплазмозата (известна още като “кучешка треска”), ерлихиозата и др. Кърлежите предават едновременно на кучетата и на хората и някои заразни болести, които са установени едва през последните години. Те могат да се окажат много рискови за здравето.

 

Мит №3: Ако открием кърлеж по себе си или по някой от нашето семейство, то незабавно трябва да си направим кръвен тест. Резултатите от него може да ни успокоят, че не сме заразени от Лаймска или друга болест, която се предава от кърлежите.   

Факт: Според Американския център за превенция и контрол над заболяванията (CDC) първоначалните лабораторни тестове на хора, които са ухапани от кърлежи, често не показват дали те са заразени. За това се налага да бъде направен втори тест след две-три седмици, за да бъде потвърдена или отхвърлена евентуална инфекция. Децата са по-поподатливи на инфекции, защото имунната им система не е напълно развита. Симптомите на Лаймската болест наподобявт тези на грипните заболявания като треска, отпадналост, общо физическо неразположетие. По кожата на болния може да се появи обрив с кръгла форма, но може и де не се появи. При много хора и кучета, които са заразени с Лаймска болест, не се проявяват никакви симптоми, особено в първоначалните стадии на заболяването.

 

Мит №4: През зимата няма опасност да бъдете ухапани от кърлежи, защото е студено и те не могат да оцелеят навън.

Факт: В повечето умерени райони кърлежите са най-активни през периода от април до ноември. Специалистите, обаче, препоръчват да вземате превантивни мерки през цялата година. През всеки сезон съществува опасност от ухапване от кърлеж и последваща инфекция. Например, през зимата някои кърлежи проникват в закритите помещения и са в близък контакт с домашните любимци и хората. Други видове отделят вещества, които ги предпазват от студа през зимните месеци и им помагат да оцелеят навън.

 

Мит №5: Кърлежите живеят по дърветата. Така че, ако не живея в горист район или не се разхождам из горите, то няма защо да се притеснявам от тях.

Факт: Кърлежите живеят по земята. Това е така независимо от района, който обитават, било то градски паркове или ниви. Обикновенно те пропълзяват от тревните стръкове върху даден приемник. След това се придвижват нагоре към главата му. Затова най-често ги откриваме върху или близо до главата на пострадалия.

 

Мит №6: Кърлежите са насекоми.

Факт: Всъщност кърлежите са вид паразити, които са известни под името аракниди ( arachnids –паякообразни.). Те принадлежат към същото семейство, към което принадлежат и акарите. (паякообразни паразити, които причиняват астматични пристъпи при хората). И при домашните любимци, и при хората симптомите на заболяванията, които са причинени от кърлежи, са трудно различими. Най-добрият начин да се предпазим е като внимаваме, откриваме ги навреме и научим повече за тези пълзящи твари.

снимка; Изваждане на кърлеж с "кози крак"

 

Източник: ”ВЕТЕРИНАРНА ИКОНОМИКА”

снимки;shutterstock