Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Седем много изнервящи причини за вашият ветеринарният лекар.


21.07.2012

Д-р Пати Кюли Vetstreet.com

Д-р Пати Кюли е практикуващ ветеринарен лекар от Маями, Флорида
Образованието и включва бакалавърска степен от Уелсли Колидж, ветеринарна степен от Университета на Пенсилвания, и Магистърска степен по бизнес администрация от бизнес школа Уортън. Автор на многобройни публикации между които в Miami Herald, USA Today, The Bark, Chickens Magazine (да наистина), Veterinary Economics and Veterinary Practice News. Д-р Кюли е самотна майка и стопанин на четири котки, три кучета, две кози и дванайсет кокошки между които и една много срамежлива.


Това са ситуации с които човек трудно би си справил. В края на краищата, ветеринарните лекари също могат да ви изнервят. Този конкретен текст обаче описва почти всичко за вас – добре де, не точно вие, а досадниците сред вас. Не че повечето от вас го правят, но някои са много добри в това! Така че без да увъртам повече ще ми позволите да изброя най-досадните неща, които правят стопаните на домашни любимци в кабинета:

1. Разговори по мобилния: Нужно ли е да го обясним? Има ли нещо по-дразнещо и неуважително, от това да отговорите на телефонно обаждане, докато ветеринарен лекар ви представя  състоянието на вашия любимец? ОК, може да бъде и по-лошо, ако си "измъкнете" телефона, за да почнете  разговор насред прегледа уж  за секунда. Това е грубо.

2. Доведете децата си: Много обичам деца /моите най-вече, но вашите също са готини/. Малките или зле възпитани деца са ненужна допълнителна отговорност във ветеринарния кабинет. Достатъчно трудно е да се грижим за домашните любимци – децата обаче ни идват малко в повече. Така че, дори вашите деца да са достатъчно големи и добре възпитани, не е добре да се мотаят около ветеринарното оборудване, може би е по-добре да си стоят вкъщи.

Едно изключение: Ако вашият домашен любимец има спешен случай и трябва някой да се грижи и за децата, моля да ни извините. Ние ще ви разберем. Обадете се предварително и дори може да осигурим служител да ги наглежда. Така ще се концентрираме заедно само върху проблема с вашия домашен любимец.

3. Нека кучетата си вилнеят: Това не е парк за разходки. И за протокола, автоматичният повод трябва да остане в най-късата възможна застопорена позиция през цялото време на посещението. След като видях как невинен човек беше съборен във фоайето заради отпуснат прекалено дълъг автоматичен повод, реших, че трябва да има закон срещу подобни нарушения във ветеринарните клиники.

4. Дръжте ми котката: Одавна се чудя, защо някои собственици си водят котките във ветеринарна клиника без транспортни чанти. Някои ползват каишки, които изобщо не им помагат, когато се сблъскат със силно мотивираното куче по природа. И честно да ви кажа аз не нося никаква вина когато куче нападне котка във клиниката. В края на краищата, всички котки излъчват вибрации като плячка, а кучетета не могат да пренебрегнат това.

Запомнете моите думи. На котките им е най-добре когато са в непозната среда, да са "скрити" в тясно пространство.

5. Отричане, отричане и пак отричане: Отричането ни подлудява. Тези стопани упорито ни уверяват че ние сме техните експерти, а след това ни поставят пречка след пречка: Не, моят домашен любимец не е дебел. Не, зъбите на моят домашен любимец не са загнили. Не, той е твърде стар за операция. Не, нейните нокти не са дълги. Това е дразнещо! Мога да разбера защо бихте задали (така и трябва!) на вашия ветеринарен лекар въпроси, които са важни, но не разбирам защо ще се обръщате към него, ако не сте склонни да възприемете от какво се нуждае и от какво не вашия домашен любимец?

6. Отказ да плати: Това се случва по-често, отколкото си мислите. Собствениците на домашни любимци се съгласяват на хоспитализация и процедури, а после отказват плащане. Понякога казват, че са си забравили картите. Друг път, че не са разбрали кога точно се плаща, въпреки че има табела в почти всяка ветеринарна клиника в САЩ, която обяснява че заплащането става когато услугите са извършени. Дори имах клиент който отмени вече извършен банков превод  от American Express /Amex/, след като спасихме живота на неговата котка чрез кръвопреливане.

7. Не спазвате съветите: Няма нищо срамно да предполагаме, че ви е трудно да лекувате вашата котка или да изрежете ноктите  на непослушното си куче. Ветеринарите също са собствениците на домашни любимци. Ние напълно разбираме защо не сте в състояние да изпълните тези не чак толкова прости задачи. Но трябва да ни уведомите ако не можете или не сте направили това, което сме ви посъветвали. В края на краищата, ние имаме много алтернативи, които да ви предложим. Няма нищо по-разочароващо за ветеринарният лекар от това да не може да помогне при лечението. Професионалното образование и опит му дават възможност да решава проблемите и чрез находчивост.

 

Искате ли да направите най-добрият подарък на вашия ветеринарен лекар който можете да си представите? Вземете решение и бъдете по-честни, открити, съвестни, носете транспортни чанти, погрижете се за децата, изключете мобилният телефон преди преглед. Що се отнася до мен, обещавам да публикувам след Нова година моята личен изповед. Това е една справедлива размяна, не мислите ли? Ще продължавам да спазвам обещанията си на сто процента.