Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Предпазни мерки за предотвратяване на обир и грабеж.

Не излагайте на риск клиниката или екипа си. Предриемете поне част от тези стъпки за да намалите значително риска.
11.08.2012

Възможно е ветеринарния Ви кабинет да изглежда като безопасно работно място, но същевременно е идеална мишена за обир. Като започнем от парите в брой, които са в чекмеджето на касата и стигнем до лекарствата, които държите в аптеката – Вие на практика имате това, което крадците търсят.

При това положение как държите лошите по-далече и как осигурявате безопасността на служителите? Следват няколко съвета, за да предотвратите обир или грабеж.

1. Светли прозорци, за добра видимост от улицата. Ако преминаващите по улицата хора могат ясно да видят какво се случва в кабинета, това увеличава риска за потенциалния обирджия и дава възможност за планиране.

2. Монтирайте достатъчно силно осветление навсякъде, където е възможно, на паркинга и около сградата. Така ще осветите местата за укриване на крадците и ще услесните служителите да следят какво се случва около кабинета.

3. Използвайте сейф. Ако държите на разположение по всяко време в касовия апарат дребна  сума, то ще сведете до минимум изкушението за крадците, това ги демотивира най-много. Не е необходимо сейфът да е голям или скъп, достатъчно е да е лесен за монтиране.

4. Поставете табела, че приемате плащане в брой само на малки суми. Нека крадците знаят, че няма да вземат много и рискът за тях не си струва.

5. Обучете служителите си на техники за предотвратяване и реакция при обир. Изгответе списък с правила за предотвратяване на обир и се постарайте да го включите в обучението  на членовете на екипа. Инструкции как да се сътрудничи – и никога да не се оказва съпротива – на човек, който заплашва физически служителите.

6. Монтирайте камери за видеонаблюдение. Уверете се, че поне една е монтирана на ключово място или рецепция.

7. Монтирайте врати с автоматично заключване или “с топка”. Най-просто казано, ако ползвате еднопосочни врати между рецепцията и останалата част от кабинета, това може да даде допълнително време на екипа да повика помощ, в случай че някой се окаже враждебно настроен. Уверете се, че входът за служители е заключен през цялото време. Монтирането на входни брави с код не само елминира проблема със забравянето да се заключи вратата, това улеснява и процеса, когато член на екипа напусне кабинета. Така няма да има нужда да си прибирате обратно ключовете и да сменяте патронници просто ще си промените кода за достъп.

8. Използвайте алармена система с паник бутон. Това ще позволи на членовете на екипа бързо да извикат помощ. Повечето сигнално охранителни фирми осигуряват непрекъсната охрана срещу скромна сума.

9. Прибирайте парите в брой от касовия апарат през нощта. Оставяйте отворено чекмеджето на касовия апарат, за да може потенциалните крадци да видят, че е празно. 

10. Бройте пари по-далече от рецепцията и от прозорците. Някои предпазни мерки са просто проява на здрав разум.

11. Поставете шпионки или прозорци на външните врати. Ако осигурите вариант на служителите да виждат кой е отвън преди да отворят, това ще прибави допълнително ниво на сигурност.  

12. Съхранявайте парите в сейф между вноските си. Също така чекове и разписки от кредитни карти. Правете вноските всекидневно, като запазвате налична необходимата минимална сума за дневните си разходи.

13. Посъветвайте се и с Районното Полицейско Управление. Повечето полицейски  управления разполагат със звено за предотвратяване на престъпления, чиято единствена цел е да дава съвети относно сигурността, борбата с престъпността и личната безопасност. Най-хубавото е, че обикновено тези съвети са безплатни.

Няма универсална предпазна мярка, която изцяло да предотврати престъпността, но прилагането дори само на някои от тези мерки ще помогне да превърнете кабинета си в по-малко привлекателна цел за крадците.

Фил Сайбърт, Сертифициран ветеринарен техник, е автор, лектор и консултант към СейфтиВет в Калхун, Тенеси. Въпроси и коментари можете да му изпращате на ve@advanstar.com

 

снимки; shutterstock