Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Стоматологично здраве на кучето

Редовните стоматолагични грижи могат да увеличат продължителноста на живота с до 5 години.
19.09.2012

Независимо от факта, че правилната стоматологична грижа за кучето е от съществено значение за доброто здраве, статистиката сочи, че две трети от всички собственици на домашни любимци не полагат грижи за зъбите на своите любимци така, както ветеринарните лекари препоръчват. За нещастие, резултатът от липсата на стоматологична грижа е очевиден при 80 процента от всички кучета, със симптоми на заболявания на устната кухина след третия си рожден ден. Тъй като зъбните проблеми могат да засегнат и други органи на Вашето куче, включително белите дробове, бъбреците и сърцето, от съществено значение е да се грижите за тях от самото начало на живота му. Указанията, предоставени от AAHA (Американската асоциация на ветеринарните клиники), ще Ви помогнат да направите именно това.

За парадонтозата;

Пародантозата може да се превърне в сериозен проблем за кучето Ви, ако не я откриете навреме. Първият признак за проблем често пъти е лошият кучешки дъх. Когато подобно нещо започне да Ви прави впечатление трябва да се обърнете към Вашия ветеринарен лекар за стоматолгичен преглед.

Първият стадий на парадонтозата в общи линии се изразява в натрупването на плака или бактериален филм по повърхността на зъбите. В ранен етап плаката може лесно да бъде отстранена с четка за зъби или с дъвчене на твърди играчки и твърда храна. Ако плаката не бъде премахната в този стадий, бактерията се прикрепва към зъбите и се калцира чрез калция, съдържащ се  в слюнката. Тази твърда повърхност се превръща в зъбен камък и започва да се натрупва още повече плака. Нелекуваната плака може да доведе до гингивит, който се разпознава по зачервените, подути и възпалени, лесно кървящи венци. Веднъж щом кучето Ви достигне този стадий на плаката вече се налага професионално почистване за отстраняване на зъбния камък и лекуване на венците. Ако не бъдат взети мерки срещу плаката на този етап, може да се образува инфекция около корена на зъба. Развитието на проблема включва разрушаването на тъканта, заобикаляща зъба, ерозия на джобчето и загуба на зъба. Този процес е толкова невинен, колкото звучи и със сигурност е болезнен за кучето Ви. Добрата новина е, че редовната стоматалагична грижа може да предотврати целия този неприятен процес преди появяването му.

Ветеринарномедицинска стоматологична помощ

Стоматологичната помощ за Вашето куче трябва да започне когато е още малко кученце. Вашият ветеринарен лекар трябва да прегледа кученцето за няколко проблема, включително за липсващи зъби или необичайни подувания или изменения по време на развитието на устната кухина. Щом кучето Ви премине фазата "кутре" Вашият ветеринарен лекар ще препоръча редовни прегледи и почиствания. В по-късните години от живота на кучето, Вашият лекар ще започне прегледите за плака и зъбен камък, нуждаещи се от професионално почистване, за проблеми в развитието, тумори в устната кухина и първи признаци на пародонтоза.

Общо взето, на кучето Ви може да бъде проведен преглед на устната кухина по време на обикновено посещение, но за почистването на зъбите в повечето случаи се налага упойка. Кучето Ви може да се нуждае от почистване на зъбите или по-обстоен преглед от този тип всяка година, като при по-дребните породи това може да започне от първата година на живота му, а при по-едрите породи от двегодишна възраст.

Общи ветеринарни стоматологични процедури:

  • Преглед преди упойка. Той ще гарантира, че кучето е достатъчно здраво да понесе упойката и тя може да се приложи като помощно средство при извършването на  рентгенови снимки, изследвания на урина, кръвни тестове и преглед с елетрокардиограф. Понякога и обикновен визуален преглед е достатъчен, в зависимост от възрастта на кучето и неговото общо физическо състояние. Тъй като винаги съществуват рискове, свързани с прилагане на анестезия, този преглед може значително да намали риска за кучето. 
  • Наблюдение под упойка, проследяващо жизнените показатели на кучето. Тези важни показатели включват дишане, телесната температура и сърдечен ритъм и помагат за обексивна преценка при прилагане на анестезия. 
  • Стоматологичните рентгенови снимки предоставят на Вашия ветеринарен лекар по-пълна представа за цялостното състояние на устната кухина на кучето. Стоматологичните рентгенови снимки могат да помогнат за откриването на аномалии в устата неоткриваеми при обикновен преглед. Тъй като тези снимки могат до доведат до необходимост от изваждане на клатещ се или инфектиран зъб, те са важна стъпка в опазването на здравето на кучето.
  • Почистване на зъбен камък и полиране са процедури силно напомнящи тези, на които Вие се подлагате при Вашия стоматолог. Инструментите, които се използват за отстраняване на плаката от кучешките зъби са много подобни на тези, които се използват и при Вашите зъби. Ветеринарният лекар също може да полира зъбите на кучето, като изглади неравностите завършвайки цялостно процедурата. Възможно е той да постави върху зъбите защитен филм, /флуорид,/ който ефективно ще предпази зъбите от поява на бъдеща плака и ще ги заздрави.  

Грижа за зъбите на кучето у дома

Посещението на кученцето при ветеринарен лекар за редовен стоматологичен преглед е само началото. Важно е собствениците на кучета също да мият зъбите им с четка в домашни условия. Специални пособия и консумативи за миене на кучешки зъби са налични в много ветеринарни клиники и магазини за домашни любимци.

С предприемането на тези прости стъпки за запазването на здравето на кучешките зъби и уста, Вие предприемате важна крачка за опазване на цялостното му здраве. Някои проучвания показват, че можете да добавите до пет години към живота на кучето само ако се придържате към график за редовна стоматологична грижа. Обсъдете още днес с Вашия ветеринарен лекар как да поддържате кучето си здраво и щастливо чрез рутинни стоматологични прегледи.

 

снимки; shutterstock