Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Може ли наистина да предадете грип на вашето куче или котка?


30.11.2012

С приближаването на грипният сезон, заболелите хора не могат да осъзнаят, че могат да заразят не само други хора, но и животни, включително домашни любимци, котки, кучета и други.
Явлението се нарича "обратна зооноза"/антропозоонозa/  и е все още недостатъчно разбрано, но повдигна загриженост сред някои учени и ветеринари, които искат да повишат информираността за да се предотврати по-нататъшно предаване на грип на домашни любимци.
Добре известно е, че нови щамове на грип могат да се развият при животинските популации, като свине и птици и в крайна сметка да се предадат на хора, включително най-новия щам H1N1. Проблемът се подценява, а експертите твърдят, че хората наистина предават грип H1N1 на кучета, котки и други животни, някои от които починали от респираторни заболявания.Има много малко известни случаи на това явление и последиците му за общественото здраве ще се уточняват в бъдеще. Ветеринарни лекари повдигат много тревожни въпроси и получават твърде малко отговори.
Ветеринарни изследователи от Държавния Университет в Орегон и Щатски Университет Айова работят за откриване на повече случаи от този тип. Целта е да се осъзнаят по-добре рисковете за хора и домашни любимци.
"Притесняваме се много за предаването на болести от животни на хора", каза д-р Кристиане Лоер, доцент от OSU Колеж по ветеринарна медицина. "Но повечето хора не си дават сметка, че могат да предават болести и на животните. Този факт повдига въпроси и притеснения относно мутациите, новите вирусни форми и еволюиращите заболявания, които потенциално могат да бъдат и зоонотични. Разбира се има и загриженост за здравето на животните."
Изследователите проучващи предаването на грип на котки и кучета в домашни условия твърдят, че хората с грипоподобно заболяване принципно избягват контакти със своите домашни любимци. Ако домашен любимец е бил в контакт с болен член на семейството от грипоподобно или респираторно заболяване веднага трябва да бъде насочен към ветеринарен лекар за изследване и евентуално лечение.
Първият регистриран вероятен случай на фатално предаване на вируса H1N1 от човек на котка е в Орегон през 2009 г. Подробности са публикувани в списание „Ветеринарна патология“. В този случай, стопанката е била тежко болна от грип и е хоспитализирана. Притежавала е котка живееща в апартамент без достъп до външна среда и хора, която умира в същия период от пневмония, причинена от H1N1.
Оттогава учените са идентифицирали общо 13 котки и едно куче с пандемичния H1N1 вирус през 2011 г. и 2012 г., които са пренесени от хора. Домашни любимци като порове също са се оказали заразени, а някои от тях починали. Всички симптоми на животните са сходни с тези при хората.бързо развиват тежки респираторни заболявания, отказват храна, а някои умират. Серологични проучвания показват, че има много по-голяма експозиция на грипен вирус при котки и кучета от колкото се предполага."Разумно е да се предположи, че има много повече случаи от тези, които сме установили отколкото ние знаем и бихме желали да научим повече за тях" твърди д-р Лоер. "Всеки път имаме вирусна инфекция от нов вид. Това е сериозен и неясен проблем. Не знаем със сигурност какви последици ще има и смятаме че това заслужава по-голямо внимание."
Експериментално предаване по естествен път на грипния вирус H3N2 от кучета на котки в Южна Корея, доказа възможността на грипните вируси да се предават между различните животински видове. Не е категорично ясно дали заразена котка или друг домашен любимец може да предаде обратно грип на човек.
Основен въпрос при "обратната зооноза", както и при еволюиращите грипни вируси при традиционните домашни животни, като птици и свине е че във всяко ново пренасяне на вируса от един биологичен вид към друг той може да мутира в по-вирулентен, по-тежък или по-леснопреносим.
"Всички вируси могат да мутират, но грипният поражда особена загриженост, защото може да промени сравнително лесно цели сегменти на вирусната си последователност. По отношение на вариациите и мутациите някой бе казал, че; Котката не може да се превърне в ново прасе? Сега ние искаме да проучим и разберем проблема максимално."

Ветеринарните лекари, които се сблъскват с възможни случаи на това явление могат да получат повече информация от д-р Лоер от Щатски Университет Айова. Там продължават изследванията за предвиждане, превенция или ограничаване на проблемите .

Christiane Loehr
christiane.loehr@oregonstate.edu