Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Лечение и симптоми на Болеста Кушинг при кучета.

FDA одобри официално нов препарат след над 10 годишна пауза.
07.01.2013

Статията е една от десетте най-четени за 2012 г. на сайта на агенцията.
    
През декември 2008 г.Федерална агенцията по храните и лекарствата САЩ (FDA) одобри първия медикамент от повече от 10 години за лечение на Болеста на Кушинг при кучета.

Хиперадренокортицизъм, по-известна като Болеста на Кушинг е състояние, което се получава при свръх производство от организма на хормона кортизол. Кортизолът се произвежда и депозира от надбъбречните жлези.
Кучета котки коне, както и хора, могат да развият Болеста на Кушинг. Тя е по-често срещана при кучета, отколкото при котки, коне и др.

"Кортизолът е естествен стероид ", твърди д-р Ан Щолман, от Центъра на FDA добавяйки, че нормалното количество кортизол е полезно. "Той помага на организма да се адаптира по време на стрес. Кортизолът също така помага за регулиране на правилното телесно тегло, структурата на тъканите, състоянието на кожата и други характеристики на доброто здраве. Завишените нива кортизол обаче, отслабват имунната система, оставяйки тялото уязвимо към болести и инфекции."

Съществуват два общи типа.

Болеста Кушинг при кучета се получава естествено и е или хипофизно-зависима или надбъбречно-зависима. Около 80-85% от Кушинг са хипофизно-зависими, което означава, че е задействана от тумор на хипофизата с размер на грахово зърно в основата на мозъка.
Хипофизата отделя много хормони, включително адренокортикотропен (ACTH). Тумор при хипофизата води до свръхпроизводство на ACTH, който пътува през кръвния поток към надбъбречните жлези, стимулирайки ги да произвеждат повече кортизол, отколкото се нуждае тялото. В другите 15-20% на Кушинг при кучета, тумора е директно в едната или в и двете надбъбречни жлези произвеждайки излишният кортизол.
Типът на Кушинг определя и ралично лечение. Ветеринарните лекари назначават кръвни тестове за диагностика на Кушинг при определяне на типа заболяване. Ползват и ултразвук за откриване на тумор в надбъбречната жлеза.

Симптоми;


Болестта на Кушинг обикновено се изявява в средна и напреднала възраст. Развива се бавно и признаците са трудно забележими.

Симптомите при кучета включват:
    прекомерно пиене на вода
    често уриниране
    повишен апетит
    намалена активност
    задъхване
    изтъняла и чуплива козина
    загуба на козина
    повтарящи се кожни инфекции
    подут корем


Лечение;
Повечето ветеринарни лекари прилагат медикаменти при лечението. „Единственият начин да се излекува напълно болестта на Кушинг е да се премахне тумора от надбъбречната жлеза преди да се е разпространил.“ твърди д-р Щолман. „Въпреки това, поради сложността и рисковете от операцията, повечето случаи са лекувани с медикаменти. Съществуват хирургични техники за премахване на тумори на хипофизата при кучета, но операцията не е широко разпространен вариант.
Въпреки че Болестта на Кушинг обикновено е за цял живот  негативните процеси могат да бъдат управлявани с лекарства. Важно за лекуващият ветеринарен лекар е да извършва редовни прегледи комбинирани с кръвни изследвания ", твърди д-р Щолман "Мониторинг при кръвните изследвания, помага за определяне на точната доза лекарство, при която може да се налагат периодични корекции.“
Честите кръвни тестове обикновено са необходими през първите няколко месеца след започване на лечението, а след това на всеки няколко месеца в зависимост от реакцията на кучето към лечението и медикаментите.


Vetoryl (trilostane) на капсули е одобрен за лечение на кучешки Кушинг и е първото лекарство, одобрено за лечение на хипофизно и надбъбречно-зависима Кушинг при кучета. Този медикамент действа чрез намаляване на производството на кортизол в надбъбречните жлези. При проучвания на лекарството, най-честите нежелани реакции са повръщане, липса на енергия, диария и загуба на тегло. Vetoryl не трябва да се дава на кучета при;

    бъбречно или чернодробно заболяване
    прием на лекарства за сърдечно-съдови заболявания
    бременност

Безопасността и ефективността на Vetoryl бяха тествани в няколко проучвания. Успехът при новия препарат е постигнат  чрез подобрения в резултатите при поредица от многократни кръвни тестове и физически симптоми (нормален апетит и ниво на активност, умерени нива на дишане, уриниране и прием на вода).Само един друг препарат, Anipryl (selegiline), е бил одобрен за лечение на Болестта на Кушинг при кучета, но само за лечение на неусложнена, хипофизно-зависим тип.
Ветеринарните специалисти често използват неофициално хуманитарни препарати , като Lysodren (митотан), за лечение на Кушинг при кучета. Lysodren разрушава слоевете на надбъбречната жлеза, които произвеждат кортизол. Тези препарати изискват  внимателно наблюдение и могат да имат сериозни странични ефекти.

"Нерегламентирано" или "извън етикета" означава че ветеринарните лекари могат законно да предпишат „човешки“ лекарства за животни при употреби, които не са описани на етикета, или за други видове или с различни дозировки от тези посочени в листовката. Кучетата обаче, могат да реагират непредсказуемо на "човешките" препарати“, казва д-р Щолман, „Затова е по-здравословно да се прилагат лечения, които са били изследвани при кучета и одобрени специално за тях. Лечението на Кушинг е процес изискващ постоянно балансиране. Кучетата с тази болест могат да водят по-добър живот, ако стопаните им са отговорни  и се наблюдават внимателно от лекуващия ветеринарен лекар.