Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Хибридни /дизайнерски/ и смесени кучета

Едните са само по-интересни, а другите по-усърдни.
15.01.2013

По какво се различават schnoodle/шнудел/ или goldendoodle /голдъндудел/ от чистокръвните си роднини? В крайна сметка, Брюкселски грифон, Булмастиф  и Копринен териер са само няколко от многото породи, които са създадени чрез кръстосване на други породи. Дали новият тип куче ще се признае като порода зависи изцяло от бъдещето, опитите и грешките. Не може просто да се кръстосат две породи, за да се създаде нова. Селекцията е избор  на куче с качества, които искате да запазите максимално в продължение на няколко поколения. При успешен резултат е необходимо да се постигне последователно: размер, външен вид, темперамент и определени допълнителни качества.

Лабрадудел


Привлекателноста на така наречените "дизайнерски кучета" често пъти е представена като нещо различно от масово развъжданите Лабрадор ретривър, Кокер шпаньол, или Йоркширски териер. Няма нищо лошо в това, но проблемите се появяват, когато развъдчиците обещават, че кръстоската ще отделя по-малко алергени и ще е по-здрава от чистокръвните или пък ще комбинира най-добрите черти на всяка една от двете породи. Колкото и възхитително да звучи това, просто не е вярно.

КокапуДизайнерските кучета продължават да кихат.  Всички кучета  произвеждат пърхот, отделят слюнка и уринират  и всички те разпръсват алергени по тези начини. Отделните кучета произвеждат различни количества алергени, дори в рамките на една и съща порода. Ето защо някои хора с алергии могат да възприемат само определени кучета. Имали са късмета да попаднат на куче с по-ниски нива алергени. Липсват гаранции обаче че само защото кучето е кръстоска между Пудел и Йоркширски териер например,  то е без или с ниски нива алергени.
Дизайнерските кучета не са по-здрави от чистокръвните: Често се предполага, че кръстоската между две породи има „хибридна жизненост“, което означава че по-разнообразният  генофонд  ги прави по-здрави от чистокръвните кучета. Това може да е вярно само за първото поколение на хибридните кучета. При всяко следващо отгледано  поколение на cockapoos и labradoodles честотата на здравните проблеми нараства. Шансовете за придобиване на генетични  дефекти, като затруднено дишане, рак, епилепсия или  тазобедрена дисплазия се увеличават.


Възможно е да се проявят и най-лошите качества на породите: Идеята, че дизайнерските кучета ще притежават най-добрите характеристики на всеки родител, като интелигентноста  на Пудела и игривоста на Лабрадора е погрешно схващане. Наследственоста за съжаление не работи по този начин. Генетични характеристики се определят на случаен принцип, така че няма гаранция, че ще получите най-доброто от всяка порода. Без значение дали е породисто или смесено, новороденото кученце може да бъде повече или по-малко алергенно,  интелигентно  или здраво.

ШнуделНамерете развъдчик  с гаранции:
Изберете дизайнерска комбинация с желаните от Вас размери, външен вид и темперамент, които ви удовлетворяват без де е твърде скъпа. Развъдчикът трябва да може да докаже, че кучетата притежават същите здравни характеристики, които бихте очаквали да получите от развъдчик на чистокръвни породи.

Производителите трябва да предоставят  гаранция за здравето на кученцата, както и ангажимент за обратно приемане и отглеждане на всяко куче до края на живота му. Това, трябва да получите, когато си купите чистокръвно кученце от реномиран развъдник и същото, когато сте платили $ 1,000 или повече за дизайнерско кученце.
В противен случай е най-добре да се обърнете към местния приют за избор на куче. То ще е проектирано и произведено от от най-добрят в бизнеса: …Майката Природа.

 

Смесени породи кучета
Запознайте се и с аутсайдера, който е  по-вероятният  посетител  в приют от чистокръвният си роднина. Да осиновите смесена порода означава, че разнообразието и древността възтържествуват в очите на малкото Ви момче. Постъпката  е дарение на дом на куче, което наистина се нуждае. Е, осиновяването или приема на пес у дома има и полезна практическа страна. По-устойчиви са на заболявания от чистокръвните. Значително по-дружелюбни са и някакси по-усърден и активен вариант на чистокръвните. Някои от феновете им дори твърдят че са и по-умни , въпреки че това твърдение е трудно доказуемо.Но всичко това, не е важно. Какъвто и де е Вашият мъник, той наистина ще намери път до сърцето Ви. Дали с гонене на тенис топки, дали чрез боричкане с Лабрадорче или със гушкане във скута (е можеше да е някой Бишон фризе!?). Кой знае?  В крайна сметка на кой наистина му пука. То си е Вашето кученце.

 

http://dogtime.com

снимки; shutterstock

Пугъл