Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Лечение с водка спаси живота на кученце

Нетрадиционна ветеринарномедицинска практика
12.04.2013


Водката често е наричана в някои западни страни "от куче козина".  Изразът на български е популярен като, „клин клин избива“. Ползва се като идиом за подобряване на махмурлук още от времето на Аристофан и Шекспир.               „Hair of the dog“ се използва също за сутрешна биричка или кафе с коняк. Най-доброто домашно лечение на рана от ухапване на куче било налагане с козина от опашката на друго куче. В този смисъл малко водка сутрин подобрява снощното ви състояние предизвикано от самата нея. За кученцето Кло, американски стафордширски териер от Мелбърн, руският спирт се оказва също животоспасяващ еликсир.

„Преди две седмици двумесечната Кло започна да се държи странно след разходка.
Изплаши ни, защото наистина бе дезориентирана. Едва стоеше изправена и изглеждаше, като че всеки момент ще падне“ - обяснява стопанката и Стейси.
„Последната нощ състоянието на Кло се влоши още повече. Малкото кученце спря да се храни и почна да скимти, сякаш от болка. Стопанката Стейси се притесни много. Гушна болната Кло и бързо се отправи  към личния  ветеринарен лекар  д-р Мат Паскал.
След бърз преглед на общото състояние д-р Паскал постави единствената възможна диагноза за симптомите на Кло – отравяне с антифриз. Най-вероятно кученцето е погълнало опасния химикал чрез облизване на автомобилни части играейки под колите. "В антифриза се съдържа отровното вещество             етиленгликол, което е много опасно за бъбреците". „Ако лечението се забави антифриза ще се разпространи във всички органи на Кло и може да доведе до смърт. Най-доброто лечение при отравяне с антифриз е чист алкохол, който се приема контролирано от кученцето и неутрализира постепенно отровата. Лекарят ще трябва да действа бързо, за да увеличи шансовете на Кло. Решението на сериозният проблем присъстваше в кабинета на д-р Паскал като… коледен подарък. Колега от клиниката му бе подарил бутилка руска водка, която за радост все още си стоеше на мястото.


Въпреки, че лечението с водка се възприема като нетрадиционно алкохолът в питието ще пречисти токсините преди те да унищожат бъбреците на Кло.
Лекарят веднага постави на кученцито тръба № 4, водеща от носа до стомахчето и започна капково прилагане на алкохол. През следващите два дни малкото прие малко над 250 мл водка. Тази дозировка наистина се оказа животоспасяваща!

"Съпоставено към човешки организъм, дозата е еквивалентна на около 160 мл. на всеки четири часа за период от два дни", изчисли д-р Паскал.
След като се върна у дома Кло е отново едно щастливо и здраво кученце, каквато и е трябвало да бъде.
Стопанката Стейси обаче, никога няма да забрави колко близо е била Кло до смъртта, както и нетрадиционният курс на лечение спасил живота на най-добрия и приятел.

"Много ми е смешно ако трябва да бъда честна", споделя Стейси. "Цоцкаш си водчица и така си се лекуваш!"Ако се съмнявате, че вашият домашен любимец е погълнал антифриз или други смъртоносни отрови, последвайте примера на Стейси и заведете незабавно животното за консултация при ветеринарен лекар.