Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Възможни проблеми при сканиране на микрочип BackHome Biotec


07.06.2013


Virbac Animal Health е доставчик на микрочипове  BackHome Biotec.  Дружеството е основано преди 41 години и е изцяло насочено към опазване живота и здравето на животните. Мисията на фирмата е превенция и лечение на болести при животните. За да изпълнява функциите си компанията трябва да проследява и гарантира безопасността и ефикасността на своите продукти. Virbac дава пълна гаранция за своите микрочипове. Производството е от най-високо качество и отговаря на всички световни стандарти в сферата на идентификацията.
 Virbac установи, че са възможни проблеми с функционалноста на единични бройки от Back Home Biotec чипове разпространени след месец  юни 2010 година. Компанията и самият производител предприеха спешни мерки за допълнително разследване и разрешаване на проблема. От тогава не е имало данни за нито един микрочип с функционални проблеми при сканиране.
Микрочипове при които са възможни проблеми със сканирането са започващите с префикс  9000880******** и префикс 9000088********

 до номер 900008800259208.

Проблемът е в това че Вашият домашен любимец няма да може да бъде идентифициран в базата данни при изгубване, разпознат от гранични служби при пътуване в чужбина и др.

Какво трябва да се направи!
Ако вашият домашен любимец е имплантиран с микрочип от горепосочените номера е наложително да проверите функционалността му при ветеринарен лекар притежаващ универсално четящо устройство. Вероятността за нефункционалност е много ниска, но съществува. При установяване на проблем редактирайте в полето „допълнителна информация“ в базата данни –

Нефункциониращ микрочип /транспондер/

Malfunctioning microchip /transponder/

Решението за имплантиране на нов микрочип може да вземете само след консултация с вашия ветеринарен лекар. Желателно е да бъде издаден протокол за новият микрочип, който да ви послужи пред общнски власти, киноложки организации, гранични служби и др.
Virbac RSA предоставяше  безплатен микрочип и покриване на разходите за допълнителна регистрация, ако е необходимо до месец Ноември 2012 година.
Ако вече сте напуснали страната ви препоръчваме да се свържете с местен ветеринарен лекар, който да сканира домашният любимец и да обсъдите евентуалните проблеми.
Копмапията се извинява за причиненото неудобство, като се надява, че в огромната си част имплантираните микрочипове ще функционират коректно.

Информацията с която разполагаме за момента е за  два неработещи микрочипа в България. Съответно имплантирани във Велико Търново и Варна. Искрено се надяваме да няма трети! Вероятната причина за имплантация на неработещ микрочип е доскорощната практика извключваща тестово сканиране, непосредствено преди и след имплантация.

От Вирбак са уведомили своевременно представителите за всяка една страна. Информацията за неработещите устройства в България не е стигнала до стопаните с проблемната партида поради сложността на пазара. Страната ни няма един официален  вносител и веригата по която би се предала информацията е сложна;

Virbac RSA – Вносител – Търговец – Ветеринарен лекар – Стопанин.

Поради тази схема срокът за безплатна подмяна е изпуснат. Случаят е безпрецедентен и са възможни няколко варианта за решаване; Ако животното е имплантирано без тестово сканиране добрите ветеринарни практики би трябвало да поемат реимплантацията за своя сметка. Ако при имплантиране е доказано функционирането на микрочипа чрез тестово сканиране е приемливо разходите да се поделят след  договорка. Препоръчваме на държавната ВетИС и на всички регионални общински бази данни да уведомят стопаните притежаващи имплантирани животни от проблемните партиди за тестово сканиране при ветеринарен лекар.