Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Медицинска марихуана /ММ/ - възможен вариант за контрол на болката.

Кучето ми изгуби жизнените си функции. Когато абсолютно нищо не проработи бях принуден да опитам нещо ново. Голяма част от ветеринарните лекари не искат да имат нищо общо с това!
27.06.2013

д-р Дъглас Крамер Списание DVM360

 


Моята първа среща с идеята за използване на медицинска марихуана, като терапия на домашен любимец беше, когато бях практикуващ ветеринарен лекар в Южна Калифорния. Имах клиент, чието куче бе изгубило битката срещу рака въпреки всички конвенционални съвременни терапевтични методи. Моят клиент бе добре запознат с алтернативни билкови терапии и ми довери, че на кучето и са давани специално изработени лакомства съдържащи канабис.
Резултатите бяха впечатляващи. Кучето започна да се храни отново и като цяло се почувства видимо подобрение. Този опит ме накара да започна изследвания и да проуча всичко, което би помогнало за евентуално включване на медицинската марихуана /ММ/ във ветеринарната медицина.


Не след дълго и на моето куче Никита /сибирско хъски/ също бе поставена диагноза рак. След операцията и фармацевтичното лечение нямаше никакво подобрение. Не успявахме да се справим с болестта и реших да включа канабиса като лечение. Мисълта ми бе ангажирана единствено с подобряването на качеството на живата на кучето ми. Тя се стопяваше пред очите ми. Изгуби напълно апетита и енергията си отслабвайки до неузнаваемост. Моето красиво момиче с пронизващи сини очи се превърна в измършавяла, нестабилна и ужасно кльощава версия на това което беше. Въпреки това тя все още е в съзнание и бе напълно наясно с това което се случваше около нея. Най-малкото което можех да сторя е да облекча всички болки и осигуря възможно най-комфортен живот в последните и дни и месеци.

Никита


В рамките на 24 часа след прилагане на първата доза тинктура от медицинска марихуана констатирах значително подобрение в апетита. През следващите дни тя възвърна значителна част от активността си, възстанови мускулатурата и не изглеждаже като свлечена. В резултат на това се подобри равновесието и вече беше в състояние да се изправи и ходи без никакви затруднения. Нямаше никакво съмнение в съзнанието ми, че канабисът изигра основна роля за намаляване на излишните болки и страдания. Това беше идеалният терапевтичен план за палиативни грижи в ситуацията на Никита.

Въпреки това в нейния случай медицинската марихуана /ММ/ си остава палиативно лечение, а не лечебна процедура. Тук няма никакви чудеса. В крайна сметка разпространението на рака продължи и тя започна да има затруднено дишане и вече не можеше да се изправи на крака. Лично аз я евтаназирах гледайки как мирът се възцарява в душата и заобиколена от хората които обичаше в топлия си дом. Ветеринарномедицинските процедури с марихуана добавиха още няколко месеца заедно със семейството и оставиха положителни спомени, че удължих качествено живота и, вместо да я приспя веднага.
Моят личен опит с Никита остава една от основните движещи сили, които ме карат да настоявам да помогна и на други собственици на домашни любимци, които се намират в подобна тъжна ситуация. Има само няколко неща, по-лоши от това да гледаш как любимото същество се разпада пред очите ти обвзет чувството на абсолютно безсилие. Мисля че наистина можем да направим нещо повече.

 

Доктор Дъг Крамер прилага тинктура от ММ на визла в последен стадий на рак.

Целта на доктор Крамер е да осигури палиативни грижи и предотврати случайно предозиране в резултат от добронамерени опити при облекчаване на болките. След смъртта на Никита, Крамер е решил да прилага безопасно медицинска марихуана и на други животни с нелечими заболявания. Той се превърна в яростен, неуморим защитник за контрол на болката при животни и отвори практика; „Просветна Ветеринарна Терапевтика“ специализирана в палиативни грижи и хоспис. Той е първият ветеринарен лекар предлагащ консултации по ММ, като част от цялостен план за лечение на домашни любимци.


По този начин доктор Дъглас Крамер рискува своята лична и професионална репутация, както и заслужена ефективна присъда. Ветеринарните лекари не могат да предписват MM за пациентите си - това е незаконно. Канабисът се определя като наркотик в Списък №-1 на Федералната Агенция по Храните и Лекарсктвата- FDA.

Разбираемо е защо ветеринарната общественост се мръщи  относно прилагането на ММ  за домашни любимци с цел релаксация. Когато обаче, марихуаната се прилага перорално чрез тинктура в точните дози предписани от ветеринарен лекар за облекчаване на непоносими болки рискът от канцерогени в димът се елиминира и билката изглежда да постига  много повече позитиви отколкото негативи. Плюс това канабисът изобщо не уврежда черния дроб за разлика от почти всички фармацевтични препарати.
Как мислите, дали  медицинската марихуана ще бъде легализирана за кучета? Бихте ли я прилагали на вашето куче?


Photo courtesy of Dr. Doug Kramer