Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Изработили сте идеален график.

Стопаните пристигат и го правят на нищо.
03.08.2013

Самозвани експерти за управление на ветеринарномедицински практики обичат да ни дават съвети. Особено, когато става въпрос за изготвяне на график. Тяхната препоръка е проста: Графикът значи, всяка отделна задача за определен брой минути. Например изрязване на нокти - четири минути, преглед и лекарство осем минути. Общо дванадесет минути.
Точно тази система работи, защото всички нокти са горе-долу едни и същи, почти всеки преглед протича гладко и разбира се повечето заболявания могат да бъдат лекувани с бърза доза правилно назначени антибиотици. Добавете факта, че телефоните няма да ви звънят и ще се убедите че графика може да се спазва без проблем.


Но, да предположим че сутринта става нещо съвсем нормално…
Джоан Мур е планирал да почистим ушите на кучето му. Вие сте щедри. Отпускате десет минути. За съжаление той пита: "Докато сме тук може ли да му направим и ваксинациите?" След няколко минути още преди ваксините - "Надявам се, че може да направите нещо за този обрив ето тук. Ние бяхме при трима други ветеринарни лекари и никой от тях не ни вдъхва достатъчно доверие, колкото вас." И накрая точно когато сте готови да го изпратите до вратата той казва: "Трябва да се посъветвам и за треперенето което кучето има от няколко дни."
Това е стрес, но все още можете да компенсирате графика с обслужването на следващият клиент, като го „претупате“. Обаче Том Харсел от ветеринарномедицинските доставки прекрачва прага на клиниката. Извеждам го навън и оформям доставката за допълнителните около 20 минути и 600 долара разбира се. Още има шанс да се върнете в ритъм, ако си орежете малко обедната почивка! Ами сега! Един от рецепционистите се провиква  „ Джъстин Тайм е на път към нас с болно кученце.“  Ще трябва да го приемем преди обяд. "Радвам се, че ви хванах преди обяд докторе"- казва той. "Ето го Ник много е болен! Оооох! И доведох тези други две кученца на които са им излезли някакви пъпчици!"

В този момент чувствате че потъвате в някакво друго измерение. Точно тогава възрастна дама влиза през главния вход обляна в сълзи. "Помоощ  котката ми не може да диша." Стабилизиране на котка с диспнея отнема още 30 минути… непланирани.
Кой се нуждае от обяд? Ще си хапвате бонбонки от рецепцията между повикванията. Почвате да ходите напред назад из кабинета. Ето я Уанда Рин, която е решила, че днес е много добър ден за преглед на кучето, понеже е имало диария в продължение на три месеца. Не мога да и кажа да си ходи, защото вече е много ядосана и ни нахоква. "Хора, лекувате това състояние два пъти и няма никакво подобрение. Искам проблема му да бъде разрешен най-накрая!" Тя имаше нейна си представа за предходните „лечения“. Първото лечение е безплатна консултация по телефона. Второто е фекална проба и хапче против глисти. Взимате ново решение за лечение на кучето и. Разбивате графика малко повече и пропускате бонбонките от рецепцията. Иска ви се да се изнижете нанякъде, където и да е.
Останалата част от следобеда е осеян с телефонни обаждания за спешни въпроси, като например вашия потенциален принос за предстоящия пикник на пожарникарите. Скоро дъщеря ви се обажда и заявява че ще избяга от вкъщи, освен ако не убедя брат и да и дава от време на време неговият IPAD.
Накрая Елза Уеър започва да крещи неистово  за кръвните резултатите на кучето си. „Никъде другаде не съм виждала на моето куче такива резултати като тези тук.“ Тя не разбира нищо и някой друг лекар трябва да и обясни подробно нещата.
Всяко телефонно обаждане разбива допълнително графика. Спираш и се чудиш, "Къде сбърках?" или може би: "Какво следва?" Не се притеснявайте. Денят ще завърши в крайна сметка, но не и преди последният клиент.

Г-н Тарди е на телефона с гневно избухване, защото вашата клиника му отказва да си удължи работното време с десетина минути за да си прибере  котката. Той винаги  прави така. Персоналът го е кръстил "Късният г-н Тарди." Този път го отрежете и затворете точно навреме. Разбира се, много ще е трудно хем да затворите, хем да оправдаете прякора на господин Тарди.


д-р Майкъл Обенски 

клиника  Алънтаун, Пенсилвания

DVM360 MAGAZINE