Балканска база данни за идентификация на домашни любимци (със снимки)

В един съвършен свят всеки дом трябва да има куче и всяко куче трябва да има свой дом

BGEN
Нерегистрираният микрочип е 100% безполезен!

Въведете внимателно идентификационният номер.

 
ИЗГУБЕНИ НАМЕРЕНИ

Rating for balkanpet.net

Анализи и гледни точки

Анестезия при кучета и котки - неоснователни страхове.

При планиране на операция не се колебайте да разговаряте с вашият ветеринарен лекар и да предприемете задължителните предварителни изследвания.
19.09.2011

Повечето стопани се притесняват от често срещани усложнения при анестезия на домашния си любимец. Напрактика хората се повлияват от ужасяващи истории за единични инциденти. Подобни разкази могат да лишат вашият любимец от получаването на навременна медицинска помощ. Усложнения разбира се не липсват, но те са редки, а ползите от операциите надхвърлят значително сравнително малкия риск. Смъртните случаи са наистина незначителен брой. При проучвания в европейски клиники рискът при операции на здрави животни е приблизитерно 1 към 2000. Под здрави се разбират кастрации, леки травми, козметични, стоматологични и други хирургични намеси. При животни със съществуващи заболявания рискът от смъртност е 1 към 500 приблизително. За България официални данни липсват. Важно е да се знае обаче, че ветеринарните практики с ниска смъртност не са по-добри от тези с по-висока, поради факта че крайно тежките случаи се обслужват от най-добрите специалисти в областта и там рискът се повишава дръстично.

Отлично подготвеният и опитен ветеринарен екип ще предприеме разумни мерки, правилна оценка на пациента и предварителна подготовка, за да сведе до минимум нежеланите реакции на организма на вашият любимец преди, повреме и след операцията.

Друга заблуда сред някои стопани е че усложненията при анестезия се получават по време на самата операция, когато животното “спи”. Истината е че около 60 -70 процента от усложненията настъпват в следоперативният период и самото възстановяване. Задължително е да се постараете да осигурите първокласни грижи през следващите няколко дни по възможност денонощни. Повишеното внимание, навременната намеса и наблюдение през този много критичен период предотвратяват значителна част от нежеланите усложнения.

Неправилна крачка при взимането на решение също така е и масовото схващане, че огромната част от ветеринарните практики осигуряват сходно еднакви, добри нива на подготовка, анестезия, хирургична техника и следоперативен мониторинг. Истината е че всеки екип и клиника извършват сложният процес по доста различни начини. Консултирайте се със специалист по ветеринарна анестезия и хирург и обмислете цялата процедура до най-малките детайли. Запознайте вашият лекар с въпросите и притесненията които имате за да изясните всичко и вземете наистина информирано решение за това кое е най-доброто за вашият любимец.

Повишено внимание трябва да имате и към препарата използван за анестезия, но от огромно значение е не самият той, а хирургичната процедура /протокол/ и мониторинга по време на операцията. Наблюдението и контролът на жизнени показатели като: кръвно газов анализ, температура на тялото, дишане, сърдечна активност, и други са от изключително значение. Избърът на препарат е на второ място защото има  и добри и не много добри, но като цяло всички те крият рискове, а някои не достатъчно добри препарати имат определени предимства.

Може да ползвате и източници от Интернет за потенциалните рискове от анестезия само ако сте напълно уверени че са достатъчно надеждни. Много от така наречените “надеждни” обаче могат да съдържат несъответствия и елементарни заблуди. Направете проучване заедно с Вашият ветеринарен лекар и се уверете неколкократно, че получавате наистина точна картина за това какво предстои и как точно да помогнете за доброто здраве на Вашият любимец. Опитайте да се отървете от някои неоснователни страхове!

Текстът който прочетохте сега също няма научна стойност, но ви дава възможност за по-добра преценка и подготовка на планирана операция.